Samarbete robot-människa

Olika typer av samarbete med en MOTOMAN-robot

Ett nära samarbete mellan robot och människa (Collaborative application) är möjligt med en vanlig industrirobot, om anläggningen utformats på det sätt som krävs, eller med en samarbetsrobot (Collaborative robot) som särskild utformad för ett sådant arbete. 

Samarbetsrobotar, eller ”Cobots”, betraktas ofta som billigare och lättare att använda än en traditionell industrirobot och därmed mer överkomliga för små och medelstora företag.

YASKAWAs samarbetsrobotar i HC-serien har behållit industrirobotens styrka och snabbhet tillsammans med den säkerhet som krävs för att arbeta nära eller tillsammans med en mänsklig kollega. Den kan växla mellan dessa lägen beroende på hur den används. I praktiken kan den alltså användas till det mesta som vilken vanlig industrirobot som helst: montering, maskinbetjäning, palletering, kvalitetskontroll, bågsvetsning, limning, polering, avgrading med mera.   

Materialhantering med samarbetsrobot

Att använda en samarbetsrobot för materialhantering passar bra där människor måste passera nära roboten, eller för att hjälpa en montör med ett monotont arbete.

Montering med samarbetsrobot

Att använda en samarbetsrobot för montering kommer att öka kvaliteten och minska risken för småfel på grund av att operatören blir trött eller gör en miss.

HC-seriens Motomanrobotar har den noggrannhet och den precision som krävs för en lyckad monteringsuppgift.

Mobile collaborative robots open the door to new assembly workflow concepts - do you still need stationary workbenches and workspaces ?

Svetsning med samarbetsrobot och Weld4Me

Weld4Me robotstation gör det enkelt att ta steget från manuell svetsning, till robotsvetsning. En viktig komponent är själva samarbetsroboten HC10DT tillsammans med den intuitiva programmeringsmetoden med Welding Wizard.

Palletering med samarbetsrobot

All palletering innebär ett arbete som är ganska krävande i längden och något som många företag ser till att automatisera så långt det går. En samarbetsrobot kan också utföra en uppgift som den här, utan att man behöver ta en stor golvyta i anspråk för avskärmning med nätväggar.

Plocka, packa och placera med samarbetsrobot

Även om en robot som HC10 inte kan konkurrera med olika typer av specialiserade plockrobotar, så har den andra fördelar. Den kan växla mellan att jobba som en industrirobot i full hastighet när ingen är i närheten, till att jobba i ett säkert läge för interaktion med människor.

Maskinbetjäning i samarbete med robot

För anläggningar där kravet på snabba cykeltider är måttliga kan en samarbetsrobot vara att smart val som gör det möjligt att använda den befintliga golvytan framför maskinen, och slippa en stor säkerhetsavskärmning.

Kvalitetskontroll och tester

Kvalitetskontroll är en typisk uppgift som är lämplig för en samarbetsrobot.

Flytta roboten med ett automatstyrt fordon (AGV)

Förstärkt verklighet och MOTOMAN-robotar

"Plug and play"

Tanken med samarbetsrobotar är att de ska vara lätta att installera, programmera och använda.