Segberts nyutvecklade palleteringsstation med MOTOMAN-HC10

 

Fullt flexibel vid hög hastighet

Segbert GmbH & Co. KG är inriktade på hantering av papper och kartong. Företaget, som grundades 1968, har antagit utmaningen att utveckla intelligenta koncept och lösningar särskilt för automatiserad stapling och palletering av förpackat gods.

Nu har Segbert tagit fram en pallstation för samarbete robot-människa som bygger på hybridroboten MOTOMAN-HC10 från Yaskawa.

 

Nya marknader kräver nya lösningar

För kosmetika- och konfektyrindustrin ställs nya krav: ”Idag säljs deras produkter i många stormarknader direkt från pall, i varierande former av förpackningar, säger Klaus Segbert vd och konstaterar:” Med en klassisk lager-palleterare är detta inte möjligt. ”

Därför har Segbert tagit fram en pallstation för samarbete robot-människa som bygger på hybridroboten MOTOMAN-HC10 från Yaskawa.

Hybridrobot för samarbete

HC (human collaborative) -serien består av hybridrobotar för samarbete robot-människa. De är robotar för industriellt bruk som antingen kan arbeta med hög hastighet eller med en säker, reducerad hastighet när någon kommer in i arbetsområdet. Övervakningen kan ske med säkerhetssensorer som laserskanner. I industriellt läge, utan närvaro av människor, uppnår roboten topphastigheter på upp till en meter per sekund.

Möjligheten att växla mellan samarbets- och industriläget, ger maximalt ekonomiskt utbyte. Detta är särskilt fördelaktigt när roboten ska integreras i system där utrymmet är begränsat. Utrymmen där det är svårt att få plats med vanlig säkerhetsavskärmning.

CPA-10 palleterare/avpalleterare

CPA-10 är i sin nuvarande form utformad för kartonger, lådor och andra typer av förpackningar som kan greppas med vakuumgripdon. I samarbetsläge, utan extern skyddsanordning, kan roboten hantera sex produkter i minuten. Med säkerhetsutrustning i industriellt läge är upp till elva produkter möjliga. Som alternativ till laserskanner eller stegavkänning finns även ett integrerat skydd.

Maximal hanteringsvikt är nio kg, och en räckvidd på 1200 mm vilket gör stationen idealisk för europapallar. Enheten drivs flexibelt och intuitivt med RobAdmin Basic- eller Pro3D-skiktprogrammet som utvecklats av Segbert. För varje produkt beräknar programvaran automatiskt det ideala palleteringsmönstret för roboten.

HC-roboten drivs av YRC1000micro, det allra minsta styrsystemet från Yaskawa, som kommunicerar med ett öppet gränssnitt. Extremt liten och kompakt ger den optimal användning av utrymmet. Dessutom kan robotarmen styras manuellt och programmeras med hjälp av knappar på robotarmen, (Direct Teach).

Positivt mottagande

De första CPA-10-prototyperna levererades i januari 2021. Återkoppling från kunder visar att användandet av en hybridrobot för samarbete är perfekt: ”Nuvarande användare kör roboten ungefär hälften av tiden i industriellt läge och den andra hälften i samarbetsläge, ”rapporterar Klaus Segbert om de första, övervägande positiva upplevelserna.

Men Segbert-teamet ser inte denna framgång som en anledning att vila på sina lagrar. Ytterligare verktyg för samarbete robot-människa finns i designfasen. Och en ny version med en större MOTOMAN-HC20-robot och dubbla hanteringsvikten finns också på ritbordet. Det kommer göra det framgångsrika konceptet intressant för marknader utanför Europa, där större pallar är vanliga.

 

Author: Stefan Westermann, Yaskawa Europe GmbH – Robotics Division

Pictures & Video: Segbert GmbH & Co. KG

 

Contact for readers’ enquiries:

Tel. +49-8166-90-0

Fax +49-8166-90-103

robotics@yaskawa.eu.com