Hollywood vs Hörby Bruk

Bästsäljaren Commodore 64 har just fått en kaxig uppföljare – Amiga 500 – som höjer ögonbryn med både inbyggt tangentbord och diskdrive. Yuppienallen är senaste lyxprylen. Det är Ericsson som lyckats klämma in funktionerna hos 4 kilo tunga biltelefoner i en handburen radioterminal. Alla vill ha en egen Hotline Pocket – första ficktelefonen på svenska marknaden. Samtidigt händer det stora saker i skånska Hörby.

 

Framtiden slår ner i myllan

Anrika Hörby Bruk ger bygden muskler både när det gäller tekniskt hantverk och arbetskraft. Flera produkter har redan hunnit bli klassiker, exempelvis den gröna skottkärran Ekeby 90 som de flesta svenskar har en relation till. Ett framgångskoncept har varit gedigen hantverkstradition kombinerad med modern teknik i produktionen. Och det är här Hörby Bruk möter Terminator under 80-talets tekniska glansdagar.

 

Jobb för en hjälterobot

En MOTOMAN-robot från Yaskawa fick en liten men avgörande roll i första Terminator-filmen. Genom en smart manöver lyckades den distrahera Arnold Schwarzeneggers Terminator i slutscenen så att hjältinnan Sarah Connor kunde fly. Samma robotmodell fick en huvudroll i det system som Yaskawa levererade till Hörby Bruk 1987. Här gjorde den också skillnad i handlingen.

 

Automationen inleds

Yaskawas robotsystem öppnade dörren för automatisering av Hörby Bruks produktion genom att kombinera robotteknik med avancerad svetsutrustning. Under mer än tre årtionden säkrar systemet tillverkningen av företagets ledande produkter. Flera viktiga moment i produktionen blir helautomatiska och robotstyrda för att komplettera det gedigna hantverk som går i arv mellan medarbetarna.

 

Ny stjärnglans på Hörby Bruk

Tillbaka till nutiden. Hjärtat är med när Yaskawa tillsammans med Hörby Bruk genomför ett omfattande robotbyte. Ett nytt styrsystem i toppform, generös kommunikation, knivskarp noggrannhet och robotstyrning på distans är bara några av de förbättringar Hörby Bruk möter framtiden med. För oss tekniker, en framgångssaga.

 

Den lilla orten Hörby som levererar till hela världen får en ännu vassare produktionskedja. Och vår hjälterobot från tidigt 80-tal får en kär plats i Yaskawas Hall of Fame.