Nyheter

Europeiska robotar - Yaskawa inviger robotfabriken i Slovenien

11. april 2019

Efter två års byggverksamhet har den japanska teknologikoncernen Yaskawa nu invigt sin nya fabrik för europeiska robotar i Kočevje / Slovenien. Yaskawa smygstartade den europeiska produktionen av Motomanrobotar redan i slutet av 2018. Investeringsvolymen är cirka 25 miljoner euro. Den nya fabriken kompletterar de befintliga produktionsanläggningarna i Japan och Kina, och kommer att tillgodose ungefär 80% av den europeiska efterfrågan på Motomanrobotar.

Öppningsceremonin där representanter för YASKAWA och Slovenien invigde den europeiska robotfabriken.

Vid den officiella öppningsceremonin den 8 april klippte tretton representanter för Yaskawa-ledningen och slovenska politiker bandet för att invigda företagets första europeiska robotfabrik. De trehundra inbjudna gästerna inkluderade Sloveniens premiärminister Marjan Sarec, EU-kommissionären för transport Violeta Bulc och andra kändisar från Slovenien och hela Europa.

    -    Slovenien och Japan är bundna av en lång tradition av ekonomiskt samarbete. Jag är övertygad om att denna fabrik kommer att ytterligare stärka vårt samarbete i framtiden, sa premiärminister Sarec i Kočevje och lovade: Vi ska göra vårt bästa för att Slovenien ska vara en attraktiv placeringsplats.

Reaktion på ökad efterfrågan
Med den nya, tredje produktionsanläggningen för MOTOMAN industrirobotar, besvarar Yaskawa den kraftiga ökningen av efterfrågan i Europa och EMEA-regionen. I sitt öppningsanförande förklarade Masahiro Ogawa, VD för YASKAWA Electric Corporation och General Manager Robotics Division:
- Vårt mål är att korta ner leveranskedjor och leveranstider, så att vi kan agera snabbare på de regionala marknadskraven och våra kunders önskemål - inte bara med den nya fabriken, utan också med ett större europeiskt robotutvecklingscenter.
Bruno Schnekenburger, VD och VD för YASKAWA Europe, tillade:
-    Med denna investering vill vi stärka våra direkta kontakter med kunder i Europa och jobba ännu närmare på vägen till Industrie 4.0, inte minst genom förstklassig kundservice.

Höga krav på hållbarhet och effektivitet
Motomanrobotarna som tillverkas i Kočevje kommer till största delen att vara den nuvarande GP-serien med en nyttolast på 7 till 225 kg. GP-serien är kompakta och extremt effektiva hanteringsrobotar för höghastighetssammanfogning, paketering och allmän hantering. "GP" står för "General Purpose", och för olika typer av tillämpningar.

På en sammanlagd yta av mer än 12 000 m², varav 10 000 m² är avsedd för produktion, erbjuder den nya fabriksbyggnaden kapacitet för tillverkning av upp till 10 000 motomanrobotar per år. Dessutom kommer upp till 150 nya arbetstillfällen att skapas stegvis, ca 10% av dem i utvecklingsavdelningen.
Den nya byggnaden, utformad av det slovenska arkitektkontoret Andrej Kalamar, uppfyller strikta krav på hållbarhet och effektivitet. Förutsättningarna för detta skapades redan i planeringsfasen med hjälp av en simulering av byggnaden i form av en ”digital tvilling”. Metoden ”Building Information Modeling” - förkortad till BIM - användes för planering av hela byggnaden med en simulering i den virtuella modellen innan konstruktion, med tester och korrigering vid behov.

Hängiven europasatsning

Yaskawa - med över 430 000 installerade robotar är en av världens största globala aktörer inom industrirobotar och en ledande internationell leverantör av drift-, automations- och styrteknik samt komponenter för generering av alternativ energi - arbetar med en ambitiös expansionsstrategi i Europa.
-    Aktuella investeringar i Slovenien, som liknar dem som nyligen gjorts i Tyskland, Frankrike och Sverige, utgör ett strategiskt inslag i Europainitiativet från Yaskawa-gruppen, som är förankrat i vårt globala företagsmål, ”Vision 2025”, säger Manfred Stern, regionchef Yaskawa Europa.

Med över 1900 anställda på olika platser i Europa har YASKAWA Europe GmbH med huvudkontor i Eschborn, Tyskland, genererat en årsomsättning på över 600 miljoner euro. Den europeiska robotdivisionen har sitt huvudkontor i Allershausen, nära München. Yaskawa har bibehållit sitt eget dotterbolag i Slovenien sedan 1990.