Nyheter

Mekatronik - skapat av Yaskawa

08. januari 2018

Mekatronik är det tvärvetenskapliga område som omfattar maskinteknik, elektronik, datateknik, telekommunikationsteknik, systemteknik och styrteknik.

Ursprungligen innebar begreppet endast mekanik och elektronik, därför namnet. Men allt eftersom tekniska system har blivit alltmer komplexa har definitionen utvidgats till att omfatta fler områden.

Skapat av Yaskawa

Ordet "mekatronik" skapades 1969 av Tetsuro Mori, en ingenjör på Yaskawa Electric Corporation. Han behövde ett nytt ord för att beskriva att man kunde koppla ihop olika maskiner med Yaskawas elektronikprodukter. Yaskawa registrerade termen Mechatronic som ett varumärke i Japan 1971. Sedan släppte man rätten att få använda begreppet fritt, och det spred sig över hela världen. Numera är det översatt till alla språk och är en viktig term för industrin.

https://www.yaskawa.co.jp/en/technology/history

Dags för ett nytt begrepp

Med i3-Mechatronics [i-cube-mechatronics] lägger Yaskawa till tre viktiga begrepp som beskriver mekatroniken av idag: intelligent, innovativ och integrerad. Det är Yaskawas vision av en ny industriell revolution.