Nyheter

"Historisk" MOTOMAN-robot tillverkar fortfarande rullstolar hos MEYRA GmbH

11. oktober 2018

Roboten har svetsat i över 30 år!

År 1986 installerades en svetsrobot från Yaskawa hos rullstolsspecialisten MEYRA GmbH. Roboten finns kvar, och levererar fortfarande ett bra resultat.

Roboten har varit i funktion hos rullstolsspecialisten MEYRA GmbH i mer än 30 år. Foto: Meyra.

Efter mer än 30 år svetsar den fortfarande på ett tillförlitligt sätt och med bästa kvalitet.

RX styrsystem introducerades 1983. Det kunde styra robotens sex axlar plus två externaxlar. Foto: Meyra

Roboten används fortarande regelbundet i produktionen. Foto: Meyra.

En rullstol innehåller mer högteknologi än man kan tro. För varje rullstol krävs tolv meter rör och annat material som ska klippas, böjas, borras, svetsas, beläggas och monteras. MEYRA GmbH som grundades för över 80 år sedan är en av de mest kända och mest framgångsrika leverantören av rullstolar och rehabiliteringshjälpmedel.

Det globala företaget producerar högkvalitativa rullstolar och rehab-utrustning på en yta på över 30 000 m². Med individuella lösningar enligt devisen "Vi flyttar människor" erbjuder MEYRA GmbH rörlighet och oberoende till personer med funktionshinder. Rullstolsspecialistens innovationsanda återspeglas inte bara i den pågående utvecklingen av produkter och tjänster utan även i valet av produktionsmaskiner. MEYRA GmbH var också tidigt ute med att använda en svetsrobot i sin produktion. Det är just denna robot som nu har svetsats i över 30 år - tillförlitligt och i högsta kvalitet.

Sexaxlig robot med RX styrsystem

Den sexaxliga hängande Motomanroboten har en nyttolast på 12 kg och en repeterbarhet på 0,2 mm.
- Tidigare kördes svetsroboten kontinuerligt i två skift, men under de senaste åtta åren har behovet minskat. Utvecklingen i produktionen går mot mer individuell tillverkning med mer manuell produktion. Ändå används den regelbundet när större mängder av samma komponent måste svetsas, t.ex. rullstolsramar eller små delar. Även efter 30 år har inte kvaliteten på svetssömmarna minskat, och med undantag för några slitdetaljer har vi inte behövt reparera den, berättar Gerd Hunger produktionschef och robotprogrammerare hos Meyra GmbH.