Svetsning/kapning

Bågsvetsning. Punktsvetsning. Lasersvetsning. Kapning.

Svetsning/kapning

Bågsvetsning

MOTOMAN innehåller särskilda svetsrobotar, högkvalitativa lägesställare och portalkranssystem, samt toppmoderna kundspecifika lösningar.

Den enastående fler-robotteknologin från MOTOMAN, som kan helt synkroniserar upp till 8 robotar (eller 72 axlar) med en styrenhet, ger användarna flera fördelar: 

Minskade svetsningsdeformationer, kortare tidcykler och programmeringstid, samt möjlighet till jigg-fri svetsning, högre effektivitet och ett mycket flexibelt svetsningssystem. 

Industrirobotarna är utrustade med ett integrerat slangpaket som löper genom överarmen och huvudaxlarna. Det här ger inte bara bättre tillgänglighet för fixturerna, utan förlänger också livslängden hos slangpaketen avsevärt.

Två MOTOMAN-robotar arbetar tillsammans med en servostyrd roterande twin-stationslägesställare i produktionen av vedeldade kaminer. Två kaminer lastas på fixturen, medan två robotar svetsar på den andra sidan av lägesställaren. Robotarna och lägesställarna tillhör ett och samma robotstyrningssystem.

Fördelar:

 • Enorm produktionsökning tack vare cellkonceptet med twin-robot, twin-stationslägesställare.
 • Förbättrad och jämn kvalitet
 • Kan reduceras beroende på manuellt arbete

En 165 kg YASKAWA MOTOMAN-robot med ett integrerat kabelmontage svetsar en bilkonstruktion. 

Fördelar:

 • Ökad produktivitet
 • Förbättrad kvalitet
 • Kan reduceras beroende på manuellt arbete

Punktsvetsning

När punktsvetsning kräver en svetspistol med kraftaggregat som kan väga över 100 kg, är det dags att anlita industrirobotarna som utmärker sig särskilt för denna uppgift.

För tillverkare av stora volymer som behöver utföra tusentals svetspunkter per skift, är tidscykeln för svetsningen helt avgörande. Motoman:s punktsvetsrobot kan positionera svetspistolen med oerhörd precision och hastighet och kan skala av viktiga sekunder i tidscykeln för svetsningen, därmed också öka produktiviteten. 

ES-serien av Motoman-robotar är särskilt utvecklade för att leverera oöverträffad prestanda och utföra mycket pålitlig punktsvetsning.

Kapning

Robotar är ett utmärkt val för flera kapningsapplikationer. Oavsett om det är laser, plasma eller vattenskärning, gör dessa processer det möjligt att kapa komplexa konturer på en mängd olika delar, vilket ger en mycket flexibel drift.

Robotsystemets utmärkta precision och förmåga att följa mönster ger konsekvent korrekt resultat i 3D, med större flexibilitet än hos många andra kapningsmaskiner. Ett och samma MOTOMAN-robotsystem kan också användas för flertalet olika uppgifter, bland annat kapning, svetsning och efterhantering, vilket reducerar den totala tidcykeln och ökar snabbt produktiviteten.

Denna MOTOMAN-robot matar timmerbrädor genom en bandsåg, i produktionen av gitarrkroppar.

Fördelar:

 • Förbättrad produktivitet
 • Förbättrad kvalitet
 • Minskat spill
 • Kan reduceras beroende på manuellt arbete
 • Skapar en säkrare arbetsmiljö

Matchande produkter