Medarbetarporträtt

Så är det att jobba på Yaskawa

Tobias Nordborg, mekanisk konstruktör

Vi på Yaskawa arbetar ständigt för att vår banbrytande teknologi ska förbättras. Vi tror att nyckeln till framgång inte bara beror på bolaget i sin helhet, utan också att individen själv vill utvecklas i sin arbetsprocess. Vi tycker i den meningen att trivas på jobbet är extremt viktigt!

-    Min karriär på Yaskawa började på deras huvudkontor i Japan. Där samlade jag på mig arbetserfarenheter, mycket kunskap och kontakter i fyra år, med förhoppningen om att kunna flytta tillbaka till Sverige och jobba här, berättar Tobias.

-    Idag jobbar jag som mekanikkonstruktör på Yaskawa i Torsås. Mycket av mitt fokus ligger på att ta fram 3D- och 2D-ritningar för bland annat olika robotceller. Detta gör jag i olika ritprogram, exempelvis Solidworks eller Inventor. Jag tycker det är otroligt givande att arbeta på Yaskawa av flera olika anledningar. Dels för att jag är med i den fullständiga arbetsprocessen när jag jobbar – hela vägen från problemlösningar till att se den lösningen bli verklighet. Så det är inte bara att jobba med standardprodukter, utan jag får också skräddarsy speciella detaljer för en viss typ av kund. Det här gör i sin tur att varje dag inte är den andra lik, och jag tycker det är väldigt utvecklande och lustfyllt att komma till en arbetsdag!

Teamet & värderingar

För att nå bästa resultat behöver vi ett team som jobbar målinriktat tillsammans. Detta gör vi genom att jobba gemensamt i den mån det krävs, vilket också betyder att vi är en hjälpsam grupp.

-    Jag skulle säga att det bästa egenskaperna med mitt arbetsteam är den hjälpsamhet jag möts av varje dag på jobbet. Både cheferna och kollegorna finns där om man någon gång kör fast eller behöver fråga om råd. Det finns en inställning hos alla i teamet som tyder på att man emellanåt får rycka in om en kollega är under tidspress, eller helt enkelt behöver avlastas. Detta leder inte bara till en bättre stämning på jobbet, utan framför allt till bättre slutresultat.

-    Våra värderingar är ganska självklara enligt mig. Dels handlar det om att bevara sammanhållningen och kvalitén i arbetet, men också att ligga steget före kunden. Det här gör vi genom att inte bara se problemet som kunden frågar efter, utan att också kunna se vidare och reflektera över förbättringar gentemot detta. Då uppnår vi alltid bästa möjliga kundupplevelse!

Aktiviteter

På Yaskawa har vi en hel del förmåner som gör det än mer motiverande och roligare att komma till jobbet. Vi samlar ofta gruppen och har kick-offs för att stärka sammanhållningen, men också andra underhållande aktiviteter.
-    Personligen har jag inte varit på Yaskawa i Torsås särskilt länge, så jag har tyvärr inte varit med på alla aktiviteter ännu. Däremot har jag fått höra från mina kollegor vad de gjort tidigare tillsammans på fritiden. De har bland annat spelat fotboll och bastat, och vad jag hört så ska det vara en stund av glädje och ro! Jag ser mycket fram emot att bli en del av detta i framtiden.

Tips vid en jobbansökan

Att söka ett jobb är inte alltid lätt. Det finns många konkurrenter som slåss om samma plats, men det finns en del tips att ta del av som vi ser som väldigt meriterande för att bli en del av oss.

-    Till den som söker jobb hos oss skulle jag tipsa om att ha viljan att utvecklas. Bär du med dig detta kommer du alltid att jobba utifrån kundens behov och därtill skapa de lösningar som fungerar i praktiken. Att jobba som konstruktör innebär inte bara tid framför datorskärmen, utan du rör dig mycket ute i produktionen – det är där man får se lösningen växa mitt framför ögonen på dig. Otroligt häftigt och motiverande! Vill du utvecklas, kommer du att utvecklas.